Essay van de Maand van de Spiritualiteit 2013

mvds Berichten homepage Leave a Comment

Doodstil door Jan Mulder.

Het essay voor de Maand van de Spiritualiteit 2013 wordt geschreven door Jan Mulder. Stilte is het thema en is de inspiratie geweest voor het essay van Mulder met de titel Doodstil. Het essay is vanaf de start van de Maand te koop voor 2,50  in de boekwinkel. De Maand van de Spiritualiteit wordt sinds 2007 in november gehouden maar is dit jaar verschoven naar zaterdag 12 januari t/m zaterdag 26 januari 2013. Eerdere auteurs van het essay waren Anselm Grün, Joke Hermsen, Kluun, Huub Oosterhuis en Sophie van der Stap. De KRO, dagblad Trouw en Uitgeverij Ten Have namen het initiatief in 2007. Vanaf dit jaar organiseert de Stichting CPNB de Maand van de Spiritualiteit; ook mindstyle magazine Happinez haakt aan.

Jan Mulder    

Jan Mulder verhuisde een paar jaar geleden naar het platteland van Groningen, naar het geboortehuis van zijn vrouw Johanna, waar het uitzicht reikt tot aan de horizon, 360 graden in het rond. Hij schrijft in Doodstil over de wonderschone stilte die hij zich nog herinnert uit zijn jeugd: ‘We gaan voor de fijne stilte, met een zangvogel erbij, een eenmotorig vliegtuigje hoog in de lucht, een boom vol zoemende bijen erbij kan ook.’ Maar als hij de hysterie van de oprukkende windmolens in zijn achtertuin opmerkt is het gedaan met de rust. Het drijft hem tot wanhoop en diep vanbinnen weet hij dat hij een bloedige strijd tegemoet gaat, een conflict tussen goed en kwaad, stilte en lawaai, rechts en links, vrouw tegen man. Jan Mulder (1945) is ex-voetballer, columnist, schrijver en televisiepersoonlijkheid. Als vaste tafelgast is hij regelmatig te zien bij De Wereld Draait Door. In 2010 verschenen zijn Belgische memoires, Chez Stanz.

De initiatiefnemers van de Maand van de Spiritualiteit willen aansluiten bij de groeiende behoefte aan zingeving en inspiratie die we in onze samenleving op dit moment op alle fronten zien. Dagblad Trouw brengt begin januari een uitgebreide bijlage uit over de Maand van de Spiritualiteit. Ook organiseert Trouw de verkiezing van het beste spirituele boek, dat een vakjury zal uitkiezen uit het brede aanbod aan spirituele boeken van 2012. Happinez, het toonaangevende tijdschrift op het gebied van zingeving en verdieping, zal uitgebreid aandacht besteden aan de Maand. De KRO TV en radio redacties geven invulling op de TV en radio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.