In het oranje ochtendlicht – Nina Riggs

‘Doodgaan is niet het einde van de wereld,’ vertrouwt haar moeder, die op dat moment niet lang meer te leven heeft, Nina Riggs toe. Dat neemt niet weg dat de klap groot is als Riggs op haar achtendertigste te horen krijgt dat ze een ongeneeslijke vorm van kanker heeft. De dood zit haar op de hielen.

Wat is de betekenis van leven als de dood nadert? Hoe bereid je je voor op een definitief afscheid van je dierbaren?

Met de weergaloze essays van Montaigne en Emerson als leidraad beschrijft Riggs hoe het is als schrijver, als moeder en als echtgenote verder te leven na zulk intens droevig nieuws. Van de kleine, dagelijkse handelingen tot de moeilijke gesprekken die ze moet voeren met haar twee jonge zoontjes: Riggs beschrijft haar laatste maanden vol warmte, met lichtheid en humor.

‘In het oranje ochtendlicht’ is een inspirerend, ontroerend en vooral enorm levensbevestigend boek over onze sterfelijkheid.

Nina Riggs (1977), een verre nazaat van Ralph Waldo Emerson, studeerde Engels aan de UNC Chapel Hill. Ze doceerde creative writing en publiceerde artikelen in onder meer The Washington Post en The New York Times. Ze woont momenteel in North Carolina, met haar man, twee zoontjes en twee honden.

Aanbeveling van het comité:

‘Doodgaan is niet het einde van de wereld’ – met deze nuchtere vaststelling opent Nina Riggs haar boek over de laatste maanden van haar leven. Wat doe je als je als 38-jarige te horen krijgt dat de kanker zich ongeneeslijk in je lichaam genesteld heeft? Riggs vat het op als een uitnodiging om te onderzoeken wat de betekenis van leven, en van haar leven is. Een aangrijpend boek dat nergens larmoyant wordt. Door de scherpe observaties en soepele verbindingen tussen het persoonlijk-anekdotische en het meer algemeen-beschouwende wordt In het oranje ochtendlicht een uitnodiging aan iederéén tot een leven in oplettendheid.