The Blog

Wintergasten: Rosita Steenbeek

Op zondag 12 februari is Rosita Steenbeek te gast bij Wintergasten in de Lutherse Kerk in Breda. RositaFrank-Ruiter_231.jpeg

Wintergasten beslaat een serie van vier zondagmiddagen waarop Franck Ploum in gesprek gaat met bekende en minder bekende schrijvers op gebied van theologie, religie of sociaal maatschappelijke thema’s.

De wintergesprekken gaan over drijfveren, boeken, muziek, kunst en engagement.

De serie wintergasten is een samenwerking tussen Zinsverband en de Vrije Boekhandel Breda.

Rosita Steenbeek
zondag 12 februari – 15.00-17.00 uur
Lutherse Kerk, Veemarktstraat 11, Breda
entree: € 7,50 (of €25,- voor alle vier de wintergasten)
kaarten vooraf via De Vrije Boekhandel – of op de dag zelf bij de ingang

Rosita Steenbeek te gast bij Het Vermoeden

Zondag 12 februari is het alweer de laatste dag van de Maand van de Spiritualiteit! Als afsluiter is Rosita Steenbeek, schrijftster van het essay Heb uw vijanden lief  voor de Maand van de Spiritualiteit 2017, ‘s ochtends te gast bij tv-programma Het Vermoeden op de NPO2.

Het Vermoeden 12 februari

elke zondag op NPO2 11.30 -11.55

‘Reiziger er is geen weg, de weg maak je zelf door te gaan’. Dit is het adagium van het zondagochtend televisieprogramma Het Vermoeden. Marleen Stelling ontmoet bevlogen mensen – van wereldverbeteraar tot spirituele nomade, van bezield gelovige tot ongelovige Thomas.

Gast: Rosita Steenbeek

Heb uw vijanden lief. Daartoe roept schrijfster Rosita Steenbeek ons op in haar gelijknamige essay over compassie, dat zij schreef voor de Maand van de Spiritualiteit. Compassie, dat is meevoelen met een ander én verantwoordelijkheid nemen. Geen vrijblijvende onderneming dus. En compassievol zijn, kun je dat eigenlijk leren?

Die vraag bracht Rosita Steenbeek naar Lampedusa, waar zij sprak met mensen die elke dag met vluchtelingen te maken krijgen. Ze is erbij wanneer een boot vluchtelingen aankomt en helpt hen aan wal, verzorgt hen, luistert naar hun verhalen. Een herdenking van mensen die verdronken op zee maakt veel indruk op haar.

Ook in haar persoonlijke leven zijn er momenten dat zij leerde compassievol te zijn, bijvoorbeeld toen zij na een zwaar ongeluk in het ziekenhuis lag. Zelf meent ze dat ze in haar leven compassievoller geworden is en nog meer beseft dat de ander ook breekbaar is. “Je bent er voor de ander, daarin kom je tot volle bloei en kun je je talenten ontdekken. Mijn wereld wordt mooier als anderen het goed hebben. Wie één mens redt, die redt de wereld.”

Facebook: @hetvermoedentv
Twitter: @HetVermoeden

Presentatie: Marleen Stelling; redactie: Yvonne van den Heuvel- van de Graaf, Christine Raven; productie: Manon de Gier-van Wijk, Kiyomi Molin; regie: Wilberry Jakobs; eindredactie: Ida Overdijk

Rusteloosheid van Ignaas Devisch is Beste Spirituele Boek 2017

   

Het boek Rusteloosheid van de Belg Ignaas Devisch (De Bezige Bij) is gekozen tot het Beste Spirituele Boek 2017. Dit is vanmiddag bekendgemaakt in het KRO-NCRV tv-programma Jacobine op Zondag op NPO2. Ignaas Devisch is hoogleraar ethiek, filosofie en medische filosofie en is verbonden aan de Universiteit Gent. Hij publiceert op het terrein van de sociale, medische en politieke filosofie. ‘Devisch breekt een lans voor passie, creativiteit en verlangens; positieve zaken die het resultaat zijn van die aanhoudende vlucht vooruit. Rusteloosheid is geen fictie of zelfhulpboek maar een verrassend en prachtig geschreven essay over hoe we ons kunnen verhouden tot die drukke veranderende werkelijkheid’, aldus het juryrapport.

Download het juryrapport (pdf)

De andere genomineerde titels waren Falen, opnieuw falen, steeds beter falen van Pema Chödrön (Pantha Rhei), Nooit meer druk van Tony Crabbe (Luitingh-Sijthoff), De weg van Michael Puett en Christine Gross-Loh (Ten Have) en Magisch brein, magisch hart van James Doty (Lev/A.W. Bruna).

De vakjury bestond uit Jacobine Geel (theologe en presentatrice KRO-NCRV), Kitty Geerts (boekhandelaar bij boekhandel Haasbeek Zoetermeer) en Marije van Beek (redacteur Trouw). Vorig jaar werd Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan? van Inez van Oord (Kosmos Uitgevers) gekozen tot het Beste Spirituele Boek.

De Maand van de Spiritualiteit heeft dit jaar als thema Compassie en loopt nog t/m zondag 12 februari 2017. Het essay Heb uw vijanden lief voor de Maand van de Spiritualiteit werd geschreven door Rosita Steenbeek en is voor € 3,50 in de boekwinkel te verkrijgen. Het kwam vorige week op #9 binnen in De Bestseller 60 en steeg deze week door naar #6. Heb uw vijanden lief verschijnt in een oplage van 14.000 exemplaren.

Shortlist Beste Spirituele Boek 2017 bekend

Falen, opnieuw falen, steeds beter falen van Pema Chödrön (Pantha Rhei), Nooit meer druk van Tony Crabbe (Luitingh-Sijthoff), De weg van Michael Puett en Christine Gross-Loh (Ten Have), Magisch brein, magisch hart van James Doty (Lev/A.W. Bruna) en Rusteloosheid van Ignaas Devisch (De Bezige Bij) zijn genomineerd voor de vakjuryprijs Beste Spirituele Boek 2017.

De vakjury, bestaande uit Jacobine Geel (presentatrice KRO-NCRV), Kitty Geerts (boekhandelaar bij boekhandel Haasbeek Zoetermeer) en Marije van Beek (redacteur Trouw), zal uit de shortlist een winnaar kiezen die zondag 29 januari bekendgemaakt zal worden. Vorig jaar werd Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan? van Inez van Oord bekroond tot Beste Spirituele Boek 2016. De Maand van de Spiritualiteit heeft dit jaar als thema Compassie en loopt vanaf vandaag t/m zondag 12 februari.

Heb uw vijanden lief van Rosita Steenbeek
Het essay voor de Maand van de Spiritualiteit 2017 is geschreven door Rosita Steenbeek. Het is voor € 3,50 in de boekwinkel te verkrijgen en verschijnt in een oplage van 14.000 exemplaren. Rosita beschrijft hierin o.a. haar reis naar het eiland Lampedusa en spreekt met de arts Pietro Bartolo die al 25 jaar migranten uit het water vist. De maand heeft als thema Compassie en loopt van vrijdag 13 januari tot en met zondag 12 februari 2017

De Maand van de Spiritualiteit bestaat sinds 2007 en is een initiatief van KRO-NCRV, dagblad Trouw en Uitgeverij Ten Have. Sinds 2013 organiseert Stichting CPNB de Maand van de Spiritualiteit. Zin Magazine en Zin.nl zijn vanaf 2014 als mediapartner betrokken.

Rosita Steenbeek schrijft essay Maand van de Spiritualiteit 2017

   

Het essay voor de Maand van de Spiritualiteit 2017 wordt geschreven door Rosita Steenbeek. De maand heeft als thema Compassie en loopt van vrijdag 13 januari tot en met zondag 12 februari 2017. Steenbeek neemt het stokje over van Ben Tiggelaar, die voor de Maand van de Spiritualiteit het essay Mooi werk schreef.

Rosita Steenbeek, dochter uit twee domineesfamilies over haar band met het thema: ‘Vanaf mijn kindertijd heeft de Bijbelspreuk ‘Heb uw naasten lief’ een grote inspiratie voor me gevormd. En eigenlijk nog meer ‘Heb uw vijanden lief’. Daar ligt voor mij de essentie van compassie. En welk geloof je ook aanhangt – of ook zonder een geloof aan te hangen – in een tijd als de onze is dit een aansporing die betekenisvoller is dan ooit. We scheren groepen teveel over één kam; zo kan en mag het niet in deze wereld. De vraag in hoeverre je begrip kunt opbrengen voor zelfs de grootste misdadiger, boeit me mateloos.’

   

Steenbeek debuteerde in 1994 met De laatste vrouw, een roman die in vele talen vertaald werd en waarmee zij internationale bekendheid verwierf. In de jaren erna volgden diverse romans, sommige met een Italiaanse achtergrond, maar verscheen ook het onderkoelde rampendagboek Intensive Care en de zorgvuldig gedocumenteerde historische roman Ander licht, over een zeventiende-eeuwse schildersfamilie. Verder schreef Steenbeek meerdere boeken over Rome, de stad waar zij sinds 1985 woont. In haar laatste roman Rose vertelt ze het bewogen levensverhaal van haar grootmoeder en de lotgevallen van haar joodse familie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Compassie
De Maand van de Spiritualiteit 2017 staat in het teken van compassie, het vermogen om medeleven te hebben met anderen en met jezelf. Ieder mens is in staat tot oprechte bezorgdheid voor het welzijn van anderen. Maar in onze tijd van economische crisis en concurrentiedenken voeren individualisme, leedvermaak en cynisme vaak de boventoon. Compassie begint met het accepteren van je eigen kwetsbaarheid en ‘tekortkomingen’. Uitdagingen genoeg op deze weg van mededogen: van de wereld om ons heen – zorg voor vrienden en collega’s – tot kwesties die verder van je af lijken te staan – vluchtelingenproblematiek en ouderenzorg.

De Maand van de Spiritualiteit bestaat sinds 2007 en is een initiatief van KRO-NCRV, dagblad Trouw en Uitgeverij Ten Have. Sinds 2013 organiseert Stichting CPNB de Maand van de Spiritualiteit. Zin Magazine en Zin.nl zijn vanaf 2014 als mediapartner betrokken.

Terugblik evenement Maand van de Spiritualiteit

Vanwege De Maand van de Spiritualiteit organiseerde Janneke Siebelink, hoofdredacteur boeken bij bol.com, een evenement vol bevlogen sprekers. Ben Tiggelaar gaf een inspirerende en persoonlijke lezing naar aanleiding van zijn essay Mooi werk, dat hij speciaal voor deze maand schreef. Daarna volgden er zes workshops met auteurs die ieder op hun eigen manier betrokken zijn bij het onderwerp spiritualiteit en mindfullness.

Robert Bridgeman leerde in zijn workshop moderne effectieve en eenvoudige meditatietechnieken, die zelfs gebruikt kunnen worden in een druk bestaan. De workshop van Eva Brobbel ging over de grondbeginselen van Mindfulness: een korte kennismaking met meditatie en toepasbare tips voor thuis. Timemanagement stond centraal in de workshop van Jan Kuipers. Inez van Oord gebruikte haar nieuwe boek Stel dat jouw leven een cirkel is, waar sta je dan? als uitgangspunt voor haar workshop. De deelnemers gaven hun vier waarden/uitgangspunten aan en vervolgens werd de belangrijke vraag gesteld hoe zij deze waarden tot uiting kunnen brengen. Ger Post liet op zijn eigen wijze zien dat je stalen zenuwen zelf kunt ontwikkelen. Patricia van Walstijn leerde door middel van meditatie hoe je zorgt dat je de hele dag door beschikt over voldoende energie en de negativiteit van je af weet te schudden.

Na de inspirerende en leerzame workshops vol mindfulness en spiritualiteit, sloot Janneke de avond af en gingen de bezoekers als ‘een betere versie van zichzelf’ weer richting huis.

‘Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan?’ van Inez van Oord is Beste Spirituele Boek 2016

   

Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan? van Inez van Oord (Kosmos Uitgevers) is het Beste Spirituele Boek 2016. Dit is zondagavond 24 januari bekendgemaakt in het tv-programma Jacobine op Zondag. Inez van Oord is uitgever en oprichter van de bladen Seasons en Happinez. Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan? is haar eerste boek. De jury: ‘Inez van Oord schreef een fantastisch mooi en intuïtief boek. Een titel die verfijnd is uitgegeven, origineel en speels, en tegelijkertijd diepgaand en gedegen is. Een caleidoscopisch dagboek dat voelt als een meeslepende reis met praktische levenslessen.’ Vorig jaar won Liefdesbang van Hannah Cuppen het Beste Spirituele Boek. De Maand van de Spiritualiteit heeft dit jaar als thema Werk in evenwicht en loopt nog t/m zondag 14 februari 2016.

De andere genomineerde titels waren Sterker dan ooit van Brené Brown (A.W. Bruna), Mindful communiceren van Susan Gillis Chapman (Uitgeverij Ten Have), Go East van Stine Jensen(Ambo|Anthos) en Altruïsme van Matthieu Ricard (Uitgeverij Ten Have). De vakjury bestond uit Jacobine Geel (presentatrice KRO-NCRV), Kitty Geerts (boekhandelaar bij boekhandel Haasbeek Zoetermeer) en Marije van Beek (redacteur Trouw).

Bekijk de bekendmaking in Jacobine op Zondag

Shortlist Beste Spirituele Boek 2016

Sterker dan ooit  van Brené Brown (A.W. Bruna Uitgevers), Mindful communiceren  van Susan Gillis Chapman (Uitgeverij Ten Have), Go East  van Stine Jensen (Ambo|Anthos),  Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan?  van Inez van Oord (Kosmos Uitgevers) en Altruïsme  van Matthieu Ricard (Uitgeverij Ten Have) zijn genomineerd voor de vakjuryprijs Beste Spirituele Boek 2016.

Daarnaast kent de jury eenmalig een eervolle vermelding toe aan het boek Handboek Mindful Ouderschap  van Jon & Myla Kabat-Zinn (Kosmos Uitgevers).

De vakjury, bestaande uit Jacobine Geel (presentatrice KRO-NCRV), Kitty Geerts (boekhandelaar bij boekhandel Haasbeek Zoetermeer) en Marije van Beek (redacteur Trouw), zal uit de shortlist een winnaar kiezen die tijdens de Maand bekendgemaakt zal worden.

Lees meer over de vakjury >

Vorig jaar won het boek Liefdesbang  van Hannah Cuppen de publieksprijs voor het Beste Spirituele Boek.

Ben Tiggelaar schrijft essay Maand van de Spiritualiteit 2016

   

Mooi werk van Ben Tiggelaar is het essay van De Maand van de Spiritualiteit 2016. Vanaf 15 januari is Mooi werk voor € 3,50 te koop in de boekwinkel.

Kom naar Ben Tiggelaar: 15 en 16 januari
Op vrijdag 15 en zaterdag 16 januari toert Ben Tiggelaar door het land. Na een lezing over werk en zingeving signeert hij. De aanschaf van het essay (€ 3,50) is uw toegangsbewijs.
Bekijk de toerdata >

Ben Tiggelaar is gedragswetenschapper, schrijver en spreker. Hij verdiept zich al ruim 25 jaar in leiderschap en verandering. In Mooi werk verkent hij onze relatie met werk in 31 kleine stappen. Wat maakt werken plezierig, goed en zinvol? Persoonlijk en inspirerend essay bij het thema van De Maand van de Spiritualiteit 2016: ‘Werk in evenwicht’.

Werk in evenwicht
Werk: iedereen heeft ermee te maken. Werken voor brood op de plank. Werken voor je zelfontplooiing. Werken om je leven zin te geven. Het werk doet tegenwoordig een steeds groter beroep op de mens; we worden aangemoedigd om het beste uit onszelf te halen en voortdurend bereikbaar te zijn. Een werkdag duurt meestal niet meer van 9 tot 5 maar vloeit over in onze vrije tijd. Dat biedt kansen en uitdagingen: je eigen grenzen leren stellen en je mogelijkheden verkennen. Waarom doe je wat je doet? Heb je zin in je werk? Met aandacht voor persoonlijk leiderschap en bewust management helpen spiritualiteit en zingeving ons aan zin in werk.

   

Ben Tiggelaar (Veendam, 1969) is onafhankelijk schrijver, spreker en gedragswetenschapper. Hij verdiept zich al ruim 25 jaar in de onderwerpen leiderschap en verandering. Zijn streven: individuen en organisaties helpen hun dromen om te zetten in actie. Vanaf 2000 veroverde Tiggelaar met vijf verschillende boeken de nummer één-positie in de Nederlandse management-top tien. Zijn bekendste boek heet Dromen, Durven, Doen en gaat over effectief zelfmanagement. Van dit boek werden in Nederland meer dan 300.000 exemplaren verkocht. Daarnaast schrijft hij columns over werk en management in NRC Handelsblad en verzorgt hij jaarlijks een aantal lezingen en seminars.

Ben Tiggelaar neemt het stokje over van Isa Hoes, die in 2015 het essay Kompas schreef.

Liefdesbang is Beste Spirituele Boek 2015

Verkoopstijging van 5,14 % voor spirituele boeken

Liefdesbang van Hannah Cuppen (Uitgeverij AnkhHermes) heeft de publieksprijs Beste Spirituele Boek 2015 gewonnen. Cuppen werkt als integraal therapeut en ervaringsdeskundige en heeft zich gespecialiseerd in verlatings- en bindingsangst. Liefdesbang is haar eerste boek.   De andere genomineerde titels waren Bevrijd door liefde van Jan Geurtz (Ambo|Anthos), Je hart als schuilplaats van Tara Brach (Kosmos), Mijn brein denkt niet, ik wel van Arie Bos (Christofoor) en Waarom de heks in de oven verdween van Lisette Thooft en Mieke Bouma (Boekerij). Liefdesbang won met 40 % van de stemmen.

winnaarsaffiche

Tijdens de Maand van de Spiritualiteit stonden 25 recente toptitels centraal. Vijf daarvan werden door een comité van gespecialiseerde boekhandelaren en de redactie van Trouw en Zin genomineerd voor het Beste Spirituele Boek 2015. Publiek kon stemmen t/m 6 februari 2015. Het thema van de Maand van de Spiritualiteit is Het gelukkige lichaam. Isa Hoes schreef het essay Kompas, dat in een oplage van 23.000 exemplaren deze maand voor € 2,50 in de boekhandel te verkrijgen is. Het boek staat de laatste vier weken in de top 10 van De Bestseller 60, met als hoogste positie #1 en is nagenoeg uitverkocht. Zondag 8 februari is de laatste dag van de campagne.

Het spirituele boek deed het in de boekhandel goed. In de Maand van de Spiritualiteit 2015 steeg de verkoop van dit genre in de boekwinkel met 5,14% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.       De top 5 van meest verkochte boeken zijn, op 5 De kracht van het nu van Eckhart Tolle (VBK Media), op 4 De hemel in kaart van Eben Alexander (Bruna Uitgevers), op 3 The power of the heart van Baptist de Pape (VBK Media), op 2 In vorm met yoga van Anna Magee (Vipmedia) en op 1 Kompas van Isa Hoes (CPNB). Bron: KVB-SMB / GfK.

De Maand van de Spiritualiteit is een initiatief van KRO en dagblad Trouw. Sinds 2013 organiseert CPNB de Maand van de Spiritualiteit en zijn ook Zin Magazine en NCRV als mediapartner aan de Maand verbonden.