The Blog

‘Steeds leuker’ is Beste Spirituele Boek 2018

Het boek Steeds leuker van Jelle Hermus is gekozen tot het Beste Spirituele Boek 2018. De prijs is vanmiddag uitgereikt in het KRO-NCRV programma Jacobine op Zondag.

In totaal zijn er bijna 16.000 stemmen uitgebracht, waarvan de overgrote meerderheid op Steeds leuker.

Jelle Hermus richtte in 2004 de site soChicken.nl op en schrijft sindsdien voor het platform. Steeds leuker (Kosmos Uitgevers) is zijn eerste boek. ‘Een leven waarin vrijheid, blijheid en betekenis de boventoon voeren: wie zou daar ‘nee’ tegen zeggen? Lastiger wordt het antwoord op de vraag hoe zo’n leven te verwezenlijken is.

Maar Jelle Hermus weet raad. Hij neemt de lezer aan de hand en nodigt haar met een aanstekelijke luchthartigheid uit om strategischer te leven. Dus schuw open deuren niet, maar gebruik ze juist om door muren heen te lopen’, aldus het rapport van het comité.

Overige genomineerden

De andere genomineerde titels waren:

  • Gewoon god van Philip Troost (Kok)
  • Rebible van Inez van Oord (Kosmos Uitgevers)
  • In het oranje ochtendlicht van Nina Riggs (Ambo|Anthos)
  • De kracht van betekenis van Emily Esfahani Smith (uitgeverij Ten Have)
  • De kracht van stilte van Kankyo Tannier (Xander Uitgevers)

Een comité bestaande uit Jacobine Geel (theologe en presentatrice KRO-NCRV), Marije van Beek (redacteur Trouw), Kitty Geerts (Boekhandel de Kler te Leidsenhage) en Bea Rigter (Idea) heeft de shortlist samengesteld. Vorig jaar werd Rusteloosheid van Ignaas Devisch bekroond tot Beste Spirituele Boek 2017.

Prijzen voor stemmers

Op de Facebookpagina van de Maand van de Spiritualiteit worden binnenkort de 5 winnende stemmers bekendgemaakt. Zij ontvangen ieder 2 entreebewijzen voor een van de 26 sauna’s van de Select Wellness Group.

Bekendmaking Beste Spirituele Boek 2018 op 11 februari

Steeds leuker van Jelle Hermus (Kosmos Uitgevers), Rebible van Inez van Oord (Kosmos Uitgevers), In het oranje ochtendlicht van Nina Riggs (Ambo|Anthos), De kracht van betekenis van Emily Esfahani Smith (uitgeverij Ten Have), De kracht van stilte van Kankyo Tannier (Xander Uitgevers), Gewoon God van Philip Troost (Kok) zijn genomineerd voor de juryprijs Beste Spirituele Boek 2018. 

Een comité bestaande uit Jacobine Geel (theologe en presentatrice KRO-NCRV), Marije van Beek (redacteur Trouw), Kitty Geerts (boekhandel Haasbeek Zoetermeer) en Bea Rigter (Idea Cultuur) heeft de shortlist samengesteld. 

Stemmen kan tot 31 januari

Iedereen kan stemmen op de zes genomineerde boeken. Onder de stemmers worden 5 Select Wellness Group entreebewijzen voor 2 personen verloot met een waarde van € 57,50. Er is keuze uit 26 sauna’s door het hele land.

  • Je bent de gehele dag welkom bij een sauna naar keuze.
  • Vrij gebruik van doucheproducten, scrubzout en alle sauna- en wellnessfaciliteiten.
  • Een rondleiding als start van de wellnessdag (op aanvraag)
  • Deelname aan opgietingen (o.b.v. beschikbaarheid)
  • Geldig tot 1 jaar na datum uitgifte.

Bekendmaking winnaar

De winnaar wordt 11 februari bekendgemaakt tijdens het tv-programma Jacobine op Zondag van de KRO-NCRV op NPO2. Vorig jaar werd Rusteloosheid van Ignaas Devisch bekroond tot Beste Spirituele Boek 2017.

Kortingsactie met ZIN

Drie van de genomineerde titels zijn met € 5,- korting verkrijgbaar. In ZIN Magazine nr 2 van 9 januari 2018 vind je een kortingsbon.

Lees meer op deze pagina >

 

Daphne Deckers bij Pauw

Op 16 oktober was Daphne Deckers te gast bij Pauw. Ze vertelde over wat ze verstaat onder spiritualiteit (je hoeft er niet voor naar een bergklooster of op voettocht naar Tibet), het uitstijgen boven je eerste emotie (“dat is heel vaak niet gelukt’), het opvoeden van kinderen (“belangrijk is dat je jezelf niet al te serieus neemt”) en het besef dat ze haar pubers vaker de weg naar de wasmand wees dan naar die van de Dalai Laima…

Bekijk de uitzending hier terug >

Daphne Deckers schrijft essay voor de Maand van de Spiritualiteit 2018

Daphne Deckres schrijft essay Maand van de Spirritualiteit 2018

Het essay voor de Maand van de Spiritualiteit 2018 wordt geschreven door Daphne Deckers. De maand heeft als thema Opnieuw beginnen en het essay, met de titel Sterrenstof, zal daarop aansluiten.

Daphne Deckers is enthousiast aan het schrijven geslagen: ‘Ik vind het een eer om hiervoor gevraagd te worden en wist direct waarover ik het essay zou gaan schrijven: het moederschap. Wanneer je eraan begint, denk je dat jíj gaat opvoeden, maar uiteindelijk kom je tot de conclusie dat je kinderen net zo goed jou hebben opgevoed.’ Jan Mulder, Arie Boomsma, Isa Hoes, Ben Tiggelaar en Rosita Steenbeek gingen Deckers voor.

De Maand van de Spiritualiteit loopt van vrijdag 12 januari tot en met zondag 11 februari 2018. 

Sterrenstof

In Sterrenstof beschrijft Daphne Deckers openhartig hoe zij de verschillende fases van haar moederschap heeft beleefd. Samen met haar man Richard Krajicek heeft ze twee kinderen: Emma (1998) en Alec (2000). Vanaf zwangerschap en geboorte tot puberteit en het lege nest: fases die elk een nieuw begin betekenen waarin de moeder en haar kinderen centraal staan. In een humoristische vogelvlucht analyseert Deckers de ups-and-downs van het moederschap: ‘Het is één grote werkstage,’ schrijft zij, ‘die iedere dag opnieuw begint.’

Daphne Deckers

Daphne Deckers (1968) is schrijfster, presentatrice en één van de meest gelezen columnisten van Nederland. De afgelopen jaren presenteerde zij verschillende RTL4-programma’s en publiceerde een reeks succesvolle columnbundels, zoals Decksels, Manlief en Deze is voor jou. Deckers schreef ook enkele opvoedboeken, waarvan De geboorte van een gezin werd genomineerd voor de NS Publieksprijs. Naast kinderboeken zoals Het vliegende schaap heeft Deckers ook comedyseries geschreven en toneelstukken vertaald. Alles is zoals het zou moeten zijn was haar eerste roman; er is een optie genomen op de filmrechten. Deckers heeft inmiddels méér dan 1,3 miljoen boeken verkocht. In 2018 verschijnt haar nieuwste roman Dubbelzes.

Opnieuw beginnen

De Maand van de Spiritualiteit 2018 staat in het teken van de kunst van het opnieuw beginnen. Hoe doe je dat, loslaten wat er is gebeurd en jezelf een nieuwe kans geven? Sommigen gunnen zichzelf ieder jaar in januari een leeg blad, maar lang niet iedereen gelooft in de kracht van een compleet nieuwe start. Zonde, want wie een nieuwe start maakt vergeeft zichzelf voor zijn gemaakte fouten en creëert daarmee nieuwe kansen. Opnieuw beginnen vergt moed, maar kan voor iedereen nuttig zijn.

Maand van de Spiritualiteit

De Maand van de Spiritualiteit is een initiatief van KRO-NCRV en dagblad Trouw. Sinds 2013 organiseert de CPNB de Maand van de Spiritualiteit en is ook Zin Magazine verbonden.

Rusteloosheid van Ignaas Devisch is Beste Spirituele Boek 2017

   

Het boek Rusteloosheid van de Belg Ignaas Devisch (De Bezige Bij) is gekozen tot het Beste Spirituele Boek 2017. Dit is vanmiddag bekendgemaakt in het KRO-NCRV tv-programma Jacobine op Zondag op NPO2. Ignaas Devisch is hoogleraar ethiek, filosofie en medische filosofie en is verbonden aan de Universiteit Gent. Hij publiceert op het terrein van de sociale, medische en politieke filosofie. ‘Devisch breekt een lans voor passie, creativiteit en verlangens; positieve zaken die het resultaat zijn van die aanhoudende vlucht vooruit. Rusteloosheid is geen fictie of zelfhulpboek maar een verrassend en prachtig geschreven essay over hoe we ons kunnen verhouden tot die drukke veranderende werkelijkheid’, aldus het juryrapport.

Download het juryrapport (pdf)

De andere genomineerde titels waren Falen, opnieuw falen, steeds beter falen van Pema Chödrön (Pantha Rhei), Nooit meer druk van Tony Crabbe (Luitingh-Sijthoff), De weg van Michael Puett en Christine Gross-Loh (Ten Have) en Magisch brein, magisch hart van James Doty (Lev/A.W. Bruna).

De vakjury bestond uit Jacobine Geel (theologe en presentatrice KRO-NCRV), Kitty Geerts (boekhandelaar bij boekhandel Haasbeek Zoetermeer) en Marije van Beek (redacteur Trouw). Vorig jaar werd Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan? van Inez van Oord (Kosmos Uitgevers) gekozen tot het Beste Spirituele Boek.

De Maand van de Spiritualiteit heeft dit jaar als thema Compassie en loopt nog t/m zondag 12 februari 2017. Het essay Heb uw vijanden lief voor de Maand van de Spiritualiteit werd geschreven door Rosita Steenbeek en is voor € 3,50 in de boekwinkel te verkrijgen. Het kwam vorige week op #9 binnen in De Bestseller 60 en steeg deze week door naar #6. Heb uw vijanden lief verschijnt in een oplage van 14.000 exemplaren.

‘Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan?’ van Inez van Oord is Beste Spirituele Boek 2016

   

Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan? van Inez van Oord (Kosmos Uitgevers) is het Beste Spirituele Boek 2016. Dit is zondagavond 24 januari bekendgemaakt in het tv-programma Jacobine op Zondag. Inez van Oord is uitgever en oprichter van de bladen Seasons en Happinez. Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan? is haar eerste boek. De jury: ‘Inez van Oord schreef een fantastisch mooi en intuïtief boek. Een titel die verfijnd is uitgegeven, origineel en speels, en tegelijkertijd diepgaand en gedegen is. Een caleidoscopisch dagboek dat voelt als een meeslepende reis met praktische levenslessen.’ Vorig jaar won Liefdesbang van Hannah Cuppen het Beste Spirituele Boek. De Maand van de Spiritualiteit heeft dit jaar als thema Werk in evenwicht en loopt nog t/m zondag 14 februari 2016.

De andere genomineerde titels waren Sterker dan ooit van Brené Brown (A.W. Bruna), Mindful communiceren van Susan Gillis Chapman (Uitgeverij Ten Have), Go East van Stine Jensen(Ambo|Anthos) en Altruïsme van Matthieu Ricard (Uitgeverij Ten Have). De vakjury bestond uit Jacobine Geel (presentatrice KRO-NCRV), Kitty Geerts (boekhandelaar bij boekhandel Haasbeek Zoetermeer) en Marije van Beek (redacteur Trouw).

Bekijk de bekendmaking in Jacobine op Zondag

Liefdesbang is Beste Spirituele Boek 2015

Verkoopstijging van 5,14 % voor spirituele boeken

Liefdesbang van Hannah Cuppen (Uitgeverij AnkhHermes) heeft de publieksprijs Beste Spirituele Boek 2015 gewonnen. Cuppen werkt als integraal therapeut en ervaringsdeskundige en heeft zich gespecialiseerd in verlatings- en bindingsangst. Liefdesbang is haar eerste boek.   De andere genomineerde titels waren Bevrijd door liefde van Jan Geurtz (Ambo|Anthos), Je hart als schuilplaats van Tara Brach (Kosmos), Mijn brein denkt niet, ik wel van Arie Bos (Christofoor) en Waarom de heks in de oven verdween van Lisette Thooft en Mieke Bouma (Boekerij). Liefdesbang won met 40 % van de stemmen.

winnaarsaffiche

Tijdens de Maand van de Spiritualiteit stonden 25 recente toptitels centraal. Vijf daarvan werden door een comité van gespecialiseerde boekhandelaren en de redactie van Trouw en Zin genomineerd voor het Beste Spirituele Boek 2015. Publiek kon stemmen t/m 6 februari 2015. Het thema van de Maand van de Spiritualiteit is Het gelukkige lichaam. Isa Hoes schreef het essay Kompas, dat in een oplage van 23.000 exemplaren deze maand voor € 2,50 in de boekhandel te verkrijgen is. Het boek staat de laatste vier weken in de top 10 van De Bestseller 60, met als hoogste positie #1 en is nagenoeg uitverkocht. Zondag 8 februari is de laatste dag van de campagne.

Het spirituele boek deed het in de boekhandel goed. In de Maand van de Spiritualiteit 2015 steeg de verkoop van dit genre in de boekwinkel met 5,14% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.       De top 5 van meest verkochte boeken zijn, op 5 De kracht van het nu van Eckhart Tolle (VBK Media), op 4 De hemel in kaart van Eben Alexander (Bruna Uitgevers), op 3 The power of the heart van Baptist de Pape (VBK Media), op 2 In vorm met yoga van Anna Magee (Vipmedia) en op 1 Kompas van Isa Hoes (CPNB). Bron: KVB-SMB / GfK.

De Maand van de Spiritualiteit is een initiatief van KRO en dagblad Trouw. Sinds 2013 organiseert CPNB de Maand van de Spiritualiteit en zijn ook Zin Magazine en NCRV als mediapartner aan de Maand verbonden.

 

Maand van de Spiritualiteit 2015 gestart

Kompas is het essay dat Isa Hoes speciaal voor de Maand van de Spiritualiteit 2015 heeft geschreven. Zojuist ontving Hoes het eerste exemplaar in Amsterdam en werd de Maand van de Spiritualiteit geopend.
Vanaf vrijdag 9 januari ligt het essay voor € 2,50 in de boekhandel. Tevens is zojuist de stemperiode voor de verkiezing van het Beste Spirituele Boek 2015 geopend. Genomineerd zijn Bevrijd door liefde van Jan Geurtz (Ambo|Anthos uitgevers), Liefdesbang van Hanna Cuppen (AnkhHermes) Je hart als schuilplaats van Tara Brach (Kosmos Uitgevers) Mijn brein denkt niet, ik wel van Arie Bos (Christofoor) en Waarom de heks in de oven verdween van Lisette Thooft en Mieke Bouma (Boekerij). Het gelukkige lichaam is het thema van de Maand van de Spiritualiteit die tot en met zondag 8 februari duurt.

In het essay Kompas beschrijft Isa Hoes haar veranderende lichaam door de jaren heen, op de eerlijke en open wijze die we kennen van haar veelgeprezen autobiografische boek Toen ik je zag. Leidraad hierbij zijn de onderwerpen die in haar leven een belangrijke rol spelen: haar jeugd, relatie, carrière als actrice en de weerslag die deze aspecten fysiek op haar hadden en nog steeds hebben. Vanaf morgen ligt het essay voor € 2,50 in de boekhandel. Vorig jaar schreef Arie Boomsma het essay Troost over het vinden en bieden van troost. Zijn essay stond vier weken in De Bestseller 60.

Beste Spirituele Boek van 2015
De vijf genomineerden zijn geselecteerd door een comité van gespecialiseerde boekhandelaren en redacteuren van Trouw en Zin. Ze komen voort uit de 25 toptitels die centraal staan tijdens de Maand van de Spiritualiteit. Kijk hier voor de hele lijst: http://www.maandvandespiritualiteit.nl/boeken. Op vrijdag 6 februari wordt de winnaar bekendgemaakt.

Uit cijfers van KVB-SMB/GfK blijkt dat het genre non-fictie informatief, waar het spirituele boek in valt, het beste presteerde in 2014. Dit komt mede door de gezondheidstrend in lichaam en geest op dit moment, met succesvolle boeken als Powerfood van Rens Kroes (Spectrum) en Oud worden zonder het te zijn van Rudi Westendorp (Atlas Contact) en de boeken van Brené Brown (A.W. Bruna LeV.).

De Maand van de Spiritualiteit is een initiatief van KRO en dagblad Trouw. Sinds 2013 organiseert CPNB de Maand van de Spiritualiteit en zijn ook Zin Magazine en NCRV  als mediapartner aan de Maand verbonden.

 

Isa Hoes schrijft essay Maand van de Spiritualiteit 2015

Het essay voor de Maand van de Spiritualiteit 2015 wordt geschreven door Isa Hoes. Dat werd op 4 september bekendgemaakt in De Wereld Draait Door. De Maand krijgt als thema Het gelukkige lichaam en duurt van vrijdag 9 januari t/m zondag 8 februari 2015. Het thema is Isa Hoes op het lijf geschreven. Al van jongs af aan is zij op zoek naar het gelukkige lichaam, wat voor haar betekent: een gezond lijf in balans. Hoes neemt het stokje over van Arie Boomsma, die voor de Maand van de Spiritualiteit 2014 het essay Troost schreef.

Isa Hoes (1967) is actrice en schrijfster. Ze begon haar opleiding aan de Toneelacademie Maastricht en speelde onder andere in De gelukkige huisvrouw, When Harry Met Sally en Verlies. Ze werd bij het grote publiek bekend door haar rol van Myriam in de soap Goede Tijden, Slechte Tijden. Daarnaast speelde ze ook in series als Vrouwenvleugel, All Stars – De serie en Rozengeur & Wodka Lime. In April 2013 kwam Doordraven en overeind blijven uit, de bundel columns die zij schreef met Barry Atsma. In november 2013 verscheen Toen ik je zag. Mijn leven met Antonie dat wekenlang op nummer 1 in De Bestseller 60 stond en waarvan zojuist ook bekend werd dat er inmiddels 200.000 exemplaren zijn verkocht. Naar aanleiding van de overweldigende stroom reacties na het verschijnen, schrijft Hoes nu een nawoord over de enorme impact die haar verhaal op zoveel lezers had. Dit nawoord wordt opgenomen in een nieuwe editie die binnenkort uitkomt.

Het gelukkige lichaam
Al in de Oudheid streefde men naar een gezonde geest in een gezond lichaam, en uit eigen ervaring kennen we het gevoel van geestelijk welbevinden wanneer we fit zijn van lijf en leden. We zitten ‘lekker in ons vel’ wanneer lichaam en geest in balans zijn. Maar is een gezond lichaam ook voorwaarde voor een gelukkig leven? Ben ik mijn lichaam of heb ik mijn lichaam? Hoe dan ook, willen we streven naar geluk of spiritueel inzicht, dan kunnen we niet om ons lichaam heen.

De Maand van de Spiritualiteit bestaat sinds 2007 en is een initiatief van KRO, dagblad Trouw en Uitgeverij Ten Have. Sinds 2014 zijn Zin Magazine en Zin.nl als mediapartner betrokken. Voor aankomend jaar sluit ook NCRV zich aan.

Beste Spirituele Boek 2013 is ‘Ik heb de tijd’ van Paul Loomans

Het Beste Spirituele Boek van 2013 is Ik heb de tijd (uitgeverij AnkhHermes) van de Nederlandse auteur Paul Loomans. Het boek behoorde samen met Verslaafd aan denken van Jan Geurtz (uitgeverij Ambo) en De Wereldziel geschreven door Frédéric Lenoir (uitgeverij Ten Have) tot de boeken die de afgelopen weken de meeste stemmen van het publiek kregen. Aankomende zondag eindigt de Maand van de Spiritualiteit 2014, die als thema Lichter Leven had. Het essay Troost van Arie Boomsma stond de afgelopen weken hoog in de bestseller 60 en is nagenoeg uitverkocht. De eerste weken van de Maand zorgden voor een omzetverhoging van 5,3% in het genre spiritualiteit.

  Paul Loomans - Ik heb de tijd
   

In Ik heb de tijd laat zenmonnik Paul Loomans in zeven stappen zien hoe je vanuit rust het leven kan benaderen. De jury over het winnende boek: ‘We waarderen zijn lichte toon, de praktische toepasbaarheid van zijn aanpak en ook de terughoudende wijze waarop hij zijn eigen spirituele bron, het zenboeddhisme, heeft laten meeklinken in het boek.’ Paul Loomans is oprichter en coach van de StressOntknoping en medeverantwoordelijke voor het European Zen Center in Amsterdam.

Op de longlist van het Beste Spirituele Boek stonden titels die in 2013 zijn uitgekomen. Een vakjury, onder leiding van Trouw-journalist Monic Slingerland, koos hieruit een shortlist van tien titels. Het publiek zorgde vervolgens met hun stemmen voor een top 3 waaruit de vakjury de winnaar koos.