The Blog

Rusteloosheid van Ignaas Devisch is Beste Spirituele Boek 2017

   

Het boek Rusteloosheid van de Belg Ignaas Devisch (De Bezige Bij) is gekozen tot het Beste Spirituele Boek 2017. Dit is vanmiddag bekendgemaakt in het KRO-NCRV tv-programma Jacobine op Zondag op NPO2. Ignaas Devisch is hoogleraar ethiek, filosofie en medische filosofie en is verbonden aan de Universiteit Gent. Hij publiceert op het terrein van de sociale, medische en politieke filosofie. ‘Devisch breekt een lans voor passie, creativiteit en verlangens; positieve zaken die het resultaat zijn van die aanhoudende vlucht vooruit. Rusteloosheid is geen fictie of zelfhulpboek maar een verrassend en prachtig geschreven essay over hoe we ons kunnen verhouden tot die drukke veranderende werkelijkheid’, aldus het juryrapport.

Download het juryrapport (pdf)

De andere genomineerde titels waren Falen, opnieuw falen, steeds beter falen van Pema Chödrön (Pantha Rhei), Nooit meer druk van Tony Crabbe (Luitingh-Sijthoff), De weg van Michael Puett en Christine Gross-Loh (Ten Have) en Magisch brein, magisch hart van James Doty (Lev/A.W. Bruna).

De vakjury bestond uit Jacobine Geel (theologe en presentatrice KRO-NCRV), Kitty Geerts (boekhandelaar bij boekhandel Haasbeek Zoetermeer) en Marije van Beek (redacteur Trouw). Vorig jaar werd Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan? van Inez van Oord (Kosmos Uitgevers) gekozen tot het Beste Spirituele Boek.

De Maand van de Spiritualiteit heeft dit jaar als thema Compassie en loopt nog t/m zondag 12 februari 2017. Het essay Heb uw vijanden lief voor de Maand van de Spiritualiteit werd geschreven door Rosita Steenbeek en is voor € 3,50 in de boekwinkel te verkrijgen. Het kwam vorige week op #9 binnen in De Bestseller 60 en steeg deze week door naar #6. Heb uw vijanden lief verschijnt in een oplage van 14.000 exemplaren.

‘Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan?’ van Inez van Oord is Beste Spirituele Boek 2016

   

Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan? van Inez van Oord (Kosmos Uitgevers) is het Beste Spirituele Boek 2016. Dit is zondagavond 24 januari bekendgemaakt in het tv-programma Jacobine op Zondag. Inez van Oord is uitgever en oprichter van de bladen Seasons en Happinez. Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan? is haar eerste boek. De jury: ‘Inez van Oord schreef een fantastisch mooi en intuïtief boek. Een titel die verfijnd is uitgegeven, origineel en speels, en tegelijkertijd diepgaand en gedegen is. Een caleidoscopisch dagboek dat voelt als een meeslepende reis met praktische levenslessen.’ Vorig jaar won Liefdesbang van Hannah Cuppen het Beste Spirituele Boek. De Maand van de Spiritualiteit heeft dit jaar als thema Werk in evenwicht en loopt nog t/m zondag 14 februari 2016.

De andere genomineerde titels waren Sterker dan ooit van Brené Brown (A.W. Bruna), Mindful communiceren van Susan Gillis Chapman (Uitgeverij Ten Have), Go East van Stine Jensen(Ambo|Anthos) en Altruïsme van Matthieu Ricard (Uitgeverij Ten Have). De vakjury bestond uit Jacobine Geel (presentatrice KRO-NCRV), Kitty Geerts (boekhandelaar bij boekhandel Haasbeek Zoetermeer) en Marije van Beek (redacteur Trouw).

Bekijk de bekendmaking in Jacobine op Zondag

Liefdesbang is Beste Spirituele Boek 2015

Verkoopstijging van 5,14 % voor spirituele boeken

Liefdesbang van Hannah Cuppen (Uitgeverij AnkhHermes) heeft de publieksprijs Beste Spirituele Boek 2015 gewonnen. Cuppen werkt als integraal therapeut en ervaringsdeskundige en heeft zich gespecialiseerd in verlatings- en bindingsangst. Liefdesbang is haar eerste boek.   De andere genomineerde titels waren Bevrijd door liefde van Jan Geurtz (Ambo|Anthos), Je hart als schuilplaats van Tara Brach (Kosmos), Mijn brein denkt niet, ik wel van Arie Bos (Christofoor) en Waarom de heks in de oven verdween van Lisette Thooft en Mieke Bouma (Boekerij). Liefdesbang won met 40 % van de stemmen.

winnaarsaffiche

Tijdens de Maand van de Spiritualiteit stonden 25 recente toptitels centraal. Vijf daarvan werden door een comité van gespecialiseerde boekhandelaren en de redactie van Trouw en Zin genomineerd voor het Beste Spirituele Boek 2015. Publiek kon stemmen t/m 6 februari 2015. Het thema van de Maand van de Spiritualiteit is Het gelukkige lichaam. Isa Hoes schreef het essay Kompas, dat in een oplage van 23.000 exemplaren deze maand voor € 2,50 in de boekhandel te verkrijgen is. Het boek staat de laatste vier weken in de top 10 van De Bestseller 60, met als hoogste positie #1 en is nagenoeg uitverkocht. Zondag 8 februari is de laatste dag van de campagne.

Het spirituele boek deed het in de boekhandel goed. In de Maand van de Spiritualiteit 2015 steeg de verkoop van dit genre in de boekwinkel met 5,14% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.       De top 5 van meest verkochte boeken zijn, op 5 De kracht van het nu van Eckhart Tolle (VBK Media), op 4 De hemel in kaart van Eben Alexander (Bruna Uitgevers), op 3 The power of the heart van Baptist de Pape (VBK Media), op 2 In vorm met yoga van Anna Magee (Vipmedia) en op 1 Kompas van Isa Hoes (CPNB). Bron: KVB-SMB / GfK.

De Maand van de Spiritualiteit is een initiatief van KRO en dagblad Trouw. Sinds 2013 organiseert CPNB de Maand van de Spiritualiteit en zijn ook Zin Magazine en NCRV als mediapartner aan de Maand verbonden.

 

Maand van de Spiritualiteit 2015 gestart

Kompas is het essay dat Isa Hoes speciaal voor de Maand van de Spiritualiteit 2015 heeft geschreven. Zojuist ontving Hoes het eerste exemplaar in Amsterdam en werd de Maand van de Spiritualiteit geopend.
Vanaf vrijdag 9 januari ligt het essay voor € 2,50 in de boekhandel. Tevens is zojuist de stemperiode voor de verkiezing van het Beste Spirituele Boek 2015 geopend. Genomineerd zijn Bevrijd door liefde van Jan Geurtz (Ambo|Anthos uitgevers), Liefdesbang van Hanna Cuppen (AnkhHermes) Je hart als schuilplaats van Tara Brach (Kosmos Uitgevers) Mijn brein denkt niet, ik wel van Arie Bos (Christofoor) en Waarom de heks in de oven verdween van Lisette Thooft en Mieke Bouma (Boekerij). Het gelukkige lichaam is het thema van de Maand van de Spiritualiteit die tot en met zondag 8 februari duurt.

In het essay Kompas beschrijft Isa Hoes haar veranderende lichaam door de jaren heen, op de eerlijke en open wijze die we kennen van haar veelgeprezen autobiografische boek Toen ik je zag. Leidraad hierbij zijn de onderwerpen die in haar leven een belangrijke rol spelen: haar jeugd, relatie, carrière als actrice en de weerslag die deze aspecten fysiek op haar hadden en nog steeds hebben. Vanaf morgen ligt het essay voor € 2,50 in de boekhandel. Vorig jaar schreef Arie Boomsma het essay Troost over het vinden en bieden van troost. Zijn essay stond vier weken in De Bestseller 60.

Beste Spirituele Boek van 2015
De vijf genomineerden zijn geselecteerd door een comité van gespecialiseerde boekhandelaren en redacteuren van Trouw en Zin. Ze komen voort uit de 25 toptitels die centraal staan tijdens de Maand van de Spiritualiteit. Kijk hier voor de hele lijst: http://www.maandvandespiritualiteit.nl/boeken. Op vrijdag 6 februari wordt de winnaar bekendgemaakt.

Uit cijfers van KVB-SMB/GfK blijkt dat het genre non-fictie informatief, waar het spirituele boek in valt, het beste presteerde in 2014. Dit komt mede door de gezondheidstrend in lichaam en geest op dit moment, met succesvolle boeken als Powerfood van Rens Kroes (Spectrum) en Oud worden zonder het te zijn van Rudi Westendorp (Atlas Contact) en de boeken van Brené Brown (A.W. Bruna LeV.).

De Maand van de Spiritualiteit is een initiatief van KRO en dagblad Trouw. Sinds 2013 organiseert CPNB de Maand van de Spiritualiteit en zijn ook Zin Magazine en NCRV  als mediapartner aan de Maand verbonden.

 

Isa Hoes schrijft essay Maand van de Spiritualiteit 2015

Het essay voor de Maand van de Spiritualiteit 2015 wordt geschreven door Isa Hoes. Dat werd op 4 september bekendgemaakt in De Wereld Draait Door. De Maand krijgt als thema Het gelukkige lichaam en duurt van vrijdag 9 januari t/m zondag 8 februari 2015. Het thema is Isa Hoes op het lijf geschreven. Al van jongs af aan is zij op zoek naar het gelukkige lichaam, wat voor haar betekent: een gezond lijf in balans. Hoes neemt het stokje over van Arie Boomsma, die voor de Maand van de Spiritualiteit 2014 het essay Troost schreef.

Isa Hoes (1967) is actrice en schrijfster. Ze begon haar opleiding aan de Toneelacademie Maastricht en speelde onder andere in De gelukkige huisvrouw, When Harry Met Sally en Verlies. Ze werd bij het grote publiek bekend door haar rol van Myriam in de soap Goede Tijden, Slechte Tijden. Daarnaast speelde ze ook in series als Vrouwenvleugel, All Stars – De serie en Rozengeur & Wodka Lime. In April 2013 kwam Doordraven en overeind blijven uit, de bundel columns die zij schreef met Barry Atsma. In november 2013 verscheen Toen ik je zag. Mijn leven met Antonie dat wekenlang op nummer 1 in De Bestseller 60 stond en waarvan zojuist ook bekend werd dat er inmiddels 200.000 exemplaren zijn verkocht. Naar aanleiding van de overweldigende stroom reacties na het verschijnen, schrijft Hoes nu een nawoord over de enorme impact die haar verhaal op zoveel lezers had. Dit nawoord wordt opgenomen in een nieuwe editie die binnenkort uitkomt.

Het gelukkige lichaam
Al in de Oudheid streefde men naar een gezonde geest in een gezond lichaam, en uit eigen ervaring kennen we het gevoel van geestelijk welbevinden wanneer we fit zijn van lijf en leden. We zitten ‘lekker in ons vel’ wanneer lichaam en geest in balans zijn. Maar is een gezond lichaam ook voorwaarde voor een gelukkig leven? Ben ik mijn lichaam of heb ik mijn lichaam? Hoe dan ook, willen we streven naar geluk of spiritueel inzicht, dan kunnen we niet om ons lichaam heen.

De Maand van de Spiritualiteit bestaat sinds 2007 en is een initiatief van KRO, dagblad Trouw en Uitgeverij Ten Have. Sinds 2014 zijn Zin Magazine en Zin.nl als mediapartner betrokken. Voor aankomend jaar sluit ook NCRV zich aan.

Beste Spirituele Boek 2013 is ‘Ik heb de tijd’ van Paul Loomans

Het Beste Spirituele Boek van 2013 is Ik heb de tijd (uitgeverij AnkhHermes) van de Nederlandse auteur Paul Loomans. Het boek behoorde samen met Verslaafd aan denken van Jan Geurtz (uitgeverij Ambo) en De Wereldziel geschreven door Frédéric Lenoir (uitgeverij Ten Have) tot de boeken die de afgelopen weken de meeste stemmen van het publiek kregen. Aankomende zondag eindigt de Maand van de Spiritualiteit 2014, die als thema Lichter Leven had. Het essay Troost van Arie Boomsma stond de afgelopen weken hoog in de bestseller 60 en is nagenoeg uitverkocht. De eerste weken van de Maand zorgden voor een omzetverhoging van 5,3% in het genre spiritualiteit.

  Paul Loomans - Ik heb de tijd
   

In Ik heb de tijd laat zenmonnik Paul Loomans in zeven stappen zien hoe je vanuit rust het leven kan benaderen. De jury over het winnende boek: ‘We waarderen zijn lichte toon, de praktische toepasbaarheid van zijn aanpak en ook de terughoudende wijze waarop hij zijn eigen spirituele bron, het zenboeddhisme, heeft laten meeklinken in het boek.’ Paul Loomans is oprichter en coach van de StressOntknoping en medeverantwoordelijke voor het European Zen Center in Amsterdam.

Op de longlist van het Beste Spirituele Boek stonden titels die in 2013 zijn uitgekomen. Een vakjury, onder leiding van Trouw-journalist Monic Slingerland, koos hieruit een shortlist van tien titels. Het publiek zorgde vervolgens met hun stemmen voor een top 3 waaruit de vakjury de winnaar koos.

Maand van de Spiritualiteit van start

Essay van Arie Boomsma in de winkel

Vandaag is de Maand van de Spiritualiteit 2014 van start gegaan.  Arie Boomsma schreef het essay van de Maand, getiteld Troost. Het is een persoonlijke zoektocht naar wat de presentator en auteur troost biedt en hoe hij die anderen kan bieden. Continue Reading →

Arie Boomsma schrijft essay van de Maand van de Spiritualiteit 2014

Het essay voor de Maand van de Spiritualiteit 2014 wordt geschreven door Arie Boomsma. De Maand krijgt als thema Lichter leven en duurt van vrijdag 10 januari t/m zondag 9 februari.

Arie Boomsma  

Het essay van Arie Boomsma ligt vanaf die periode voor € 2,50 in de boekhandel. Boomsma neemt het stokje over van Jan Mulder, die met zijn essay Doodstil afgelopen januari op nummer één in De Bestseller 60 stond. De Maand van de Spiritualiteit bestaat sinds 2007 en is een initiatief van KRO, dagblad Trouw en Uitgeverij Ten Have. Sinds 2013 organiseert Stichting CPNB de Maand van de Spiritualiteit en is mindstyle magazine Happinez als mediapartner verbonden.

Arie Boomsma (1974) is auteur en tv-programmamaker. Hij schreef onder meer Roem (2012), De man en zijn lichaam (2010) en de roman Relishow (2011). In 2011 stelde hij de poëziebloemlezing Met dat hoofd gebeurt nog eens wat samen. Verder publiceerde hij essays in het manifest Wat we missen kunnen (2010), in De Revisor (2012) en in Rotterdam (2012). Boomsma maakt voor de KRO de programma’s Uit de Kast, Debat op 2 en Over de Streep.

Lichter leven
Januari is de maand van goede voornemens. Een tijd waarin we de dagen graag weer wat lichter zien worden. Wat heb je aan het begin van een nieuw jaar nodig voor een lichter leven? En wat kun je weg- of achter je laten? In de Maand van de Spiritualiteit gaan we voor die vragen te rade bij grote denkers en gewone mensen – en leren we hoe verder te komen. De initiatiefnemers van de Maand van de Spiritualiteit willen aansluiten bij de groeiende behoefte aan zingeving en inspiratie in onze samenleving.

Meditatie op het Museumplein: bekijk de video van Stadsverlichting

Buiten mediteren klinkt heerlijk, maar bij een temperatuur van drie graden boven nul? Bij de opening van de Maand van de Spiritualiteit trotseerden enkele honderden mensen de kou. Tijn Touber leidde de bijeenkomst.

Stadsverlichting from Bodhitv on Vimeo.

Beste Spirituele Boek 2012 is ‘Spirituele oplossingen’ van Deepak Chopra

Jan Mulder op nr. 1 in De Bestseller 60

Het beste spirituele boek van 2012 is Spirituele oplossingen van Deepak Chopra. Dit werd op 25 januari 2013 door de jury bekendgemaakt. Op de derde plaats staat Happy me van Sanne Bloemink en als tweede eindigde Het geheim van genialiteit van Tijn Touber, beide van Nederlandse auteurs. De jury over het winnende boek: ‘…Chopra put uit brieven die lezers hem schreven en waarin ze hem problemen voorleggen. Het boek stijgt uit boven een gemiddeld niveau van goede raad aan mensen in crisis doordat Chopra in zijn antwoorden zijn inzicht en ervaring van de afgelopen boeken verwerkt. Dat inzicht leidt tot diepgravende antwoorden.’ Het thema voor de Maand van de Spiritualiteit 2013 is Stilte en is de inspiratie geweest voor het essay Doodstil dat Jan Mulder speciaal voor de Maand schreef. Het is voor € 2,50 te verkrijgen in de boekhandel, kwam vorige week op nr. 8 binnen in de Bestseller 60 en staat nu op nr. 1.

© Martijn Schruijer

Op de longlist van het beste spirituele boek stonden uitsluitend titels die in 2012 zijn uitgekomen. Een jury koos hieruit een shortlist van tien titels, publiek kon stemmen op een top 3 en daaruit koos de jury de winnaar. De jury bestond uit Susan Smit, auteur en columnist van Happinez, Leo van de Wetering van boekhandel Selexyz Donner en Trouw-redacteur Monic Slingerland (voorzitter). Over Het geheim van genialiteit van Tijn Touber: ‘Zijn poging, genialiteit onder ieders handbereik te brengen, verdient waardering. Touber slaagt erin, het uitzonderlijke tot iets eenvoudigs terug te brengen.’ Over Happy me van Sanne Bloemink: ’Een onderhoudende kritiek op het spirituele genre. Bloemink geeft een geestige en adequate  weergave van haar ervaring met nieuwe spiritualiteit.’

Initiatiefnemers van de Maand zijn de KRO, dagblad Trouw en Uitgeverij Ten Have. Vanaf 2013 wordt de Maand van de Spiritualiteit door de Stichting CPNB georganiseerd. Mindstyle magazine Happinez haakte dit jaar ook aan.