Beste Spirituele Boek

Dit is de Shortlist van het Beste Spirituele Boek 2017:

  • Nooit meer druk van Tony Crabbe (Luitingh-Sijthoff)
  • Magisch brein, magisch hart van James Doty (Lev/A.W. Bruna)
  • Rusteloosheid van Ignaas Devisch (De Bezige Bij)
  • De weg van Michael Puett en Christine Gross-Loh (Ten Have)
  • Falen, opnieuw falen, steeds beter falen van Pema Chödrön (Pantha Rhei)

Op zondag 29 januari wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens het televisieprogramma Jacobine op Zondag.

 

Over de vakjury

Het Beste Spirituele Boek is vanaf dit jaar geen publieksprijs meer. In plaats daarvan wordt het Beste Spirituele Boek een vakjuryprijs. Uitgevers konden spirituele titels insturen en de jury kiest daaruit het Beste Spirituele Boek 2016.

De jury bestaat uit:

Juryvoorzitter Jacobine Geel, theologe, columniste en televisiepresentatrice van KRO-NCRV. Ze presenteert het tv-programma Schepper & Co over actuele ontwikkelingen rond levensbeschouwing en spiritualiteit. Ze studeerde theologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. In 1997 won ze de preekwedstrijd van Trouw.  Jacobine is regelmatig co-commentator voor de NOS bij kerkelijke vieringen rond leven het Koninklijk Huis. Zo nu en dan preekt ze nog.

   

Marije van Beek, redacteur bij dagblad Trouw. Daar schrijft ze over spiritualiteit, religie en filosofie. Voor haar verhalen reisde ze de dalai lama achterna, ging ze op retraite om yoga en mindfulness aan den lijve te ondervinden en voelde ze ettelijke goeroes aan de tand – van Deepak Chopra tot Thich Nhat Hanh. 

Kitty Geerts, boekhandelaar bij boekhandel Haasbeek Zoetermeer, met spiritualiteit als specialisme. De kast esoterie is “haar” kast. Ook buiten haar werk is Kitty geïnteresseerd in spirituele onderwerpen. Ze (be)studeerde de volgende richtingen: Westerse en Oosterse mystiek, Zen-meditatie voor het mindfulness werd, Joodse mystiek en kabbalah, astrologie, numerologie, tarot en Geschiedenis van het Vroege Christendom via Yale Open University. Favoriete onderwerp: de verweving van Katharen en Liefdespoëzie. Grote inspiratiebron: Isaac Newton, die naast zijn natuurkundige werk ook veel tijd besteed heeft aan esoterische onderwerpen. 

Aan het begin van de Maand van de Spiritualiteit wordt de shortlist bekend gemaakt, en eind januari de winnaar.