Rosita Steenbeek te gast bij Het Vermoeden

Zondag 12 februari is het alweer de laatste dag van de Maand van de Spiritualiteit! Als afsluiter is Rosita Steenbeek, schrijftster van het essay Heb uw vijanden lief  voor de Maand van de Spiritualiteit 2017, ‘s ochtends te gast bij tv-programma Het Vermoeden op de NPO2.

Het Vermoeden 12 februari

elke zondag op NPO2 11.30 -11.55

‘Reiziger er is geen weg, de weg maak je zelf door te gaan’. Dit is het adagium van het zondagochtend televisieprogramma Het Vermoeden. Marleen Stelling ontmoet bevlogen mensen – van wereldverbeteraar tot spirituele nomade, van bezield gelovige tot ongelovige Thomas.

Gast: Rosita Steenbeek

Heb uw vijanden lief. Daartoe roept schrijfster Rosita Steenbeek ons op in haar gelijknamige essay over compassie, dat zij schreef voor de Maand van de Spiritualiteit. Compassie, dat is meevoelen met een ander én verantwoordelijkheid nemen. Geen vrijblijvende onderneming dus. En compassievol zijn, kun je dat eigenlijk leren?

Die vraag bracht Rosita Steenbeek naar Lampedusa, waar zij sprak met mensen die elke dag met vluchtelingen te maken krijgen. Ze is erbij wanneer een boot vluchtelingen aankomt en helpt hen aan wal, verzorgt hen, luistert naar hun verhalen. Een herdenking van mensen die verdronken op zee maakt veel indruk op haar.

Ook in haar persoonlijke leven zijn er momenten dat zij leerde compassievol te zijn, bijvoorbeeld toen zij na een zwaar ongeluk in het ziekenhuis lag. Zelf meent ze dat ze in haar leven compassievoller geworden is en nog meer beseft dat de ander ook breekbaar is. “Je bent er voor de ander, daarin kom je tot volle bloei en kun je je talenten ontdekken. Mijn wereld wordt mooier als anderen het goed hebben. Wie één mens redt, die redt de wereld.”

Facebook: @hetvermoedentv
Twitter: @HetVermoeden

Presentatie: Marleen Stelling; redactie: Yvonne van den Heuvel- van de Graaf, Christine Raven; productie: Manon de Gier-van Wijk, Kiyomi Molin; regie: Wilberry Jakobs; eindredactie: Ida Overdijk

Comments are closed.